Ofte stilte spørsmål i leieperioden.
HVA BETYR DET AT BOLIGEN ER UTLEID SOM DEN ER (“AS IS”)?
Når en bolig er utleid “as is” betyr det at boligen leies ut slik den fremstår ved overtakelse. Eventuelle feil eller mangler/tilstand vil bli dokumentert i innflyttingsprotokoller som signeres av både leietaker og utleier ved overtagelse.
HVORDAN BETALE HUSLEIE?
Spabo bruker Hybel som utleie og forvaltningssystem på utleie av boliger. Ønsker du oversikt over fakturaer og informasjon om ditt leieforhold, må du registrere deg på www.hybel.no
På «min side» kan du se oversikt over fakturaer og innbetalinger. Her kan du også komme i kontakt med oss. Du vil motta faktura hver måned på mail, og via Vipps e-faktura. Det er ikke mulig å betale uten KID. KID-nummeret vil være det samme gjennom hele leieforholdet.
KAN MAN BETALE HUSLEIEN SENERE?
Husleien skal betales forskuddsvis den 1. i hver mnd. Renter og gebyrer vil påløpe ved forsinket betaling.
HVA ER DEPOSITUM?
Depositum er en type sikkerhetsstillelse for leieforholdet og skal være sikkerhet for skyldig leie, skader på husrommet, utgifter ved fravikelse og for andre krav som kan oppstå i leieperioden. Informasjon om depositum er nevnt i leieavtalen og husleieloven.
I samarbeid med Tryg Forsikring tilbyr vi et godt alternativ til vanlig depositumskonto. Ved kjøp av depositumsgaranti betaler leietaker kun 14% av depositumsbeløpet, og slipper å binde opp et stort beløp på depositumskonto. Garantien gir samme sikkerhet for utleier. Les mer her: https://hybel.no/depositumsgaranti/
HVA ER INDEKSREGULERING?
ndeksregulering er justering av husleien i henhold til endring i konsumprisindeksen. Indeksregulering kan tidligst settes i verk ett år etter at siste leieprisfastsetting ble satt i verk. Utgangspunktet for reguleringen er den konsumprisindeks som forelå ved kontraktsinngåelsen.
Konsumprisindeksen finner man på www.ssb.no. Les mer om indeksregulering i husleieloven § 4-2.
HVA BETYR DET AT LEIETAKERE ER SOLIDARISK ANSVARLIGE FOR LEIEAVTALEN?
Personen som har signert leieavtalen, har et solidarisk ansvarlig for leieavtalen. Ansvarsfordelingen mellom leietakerne (for eksempel én eller flere leietakeres regresskrav mot de øvrige leietakerne) er en sak mellom leietakerne.
HAR JEG LOV TIL Å FREMLEIE BOLIGEN JEG SELV LEIER?
Personen som står oppført på husleiekontrakt har tillatelse til å fremleie deler av leiligheten til utløp/oppsigelse av kontrakt/leieforholdet. Personen som står oppført på kontrakt med Spabo Eiendom AS er ansvarlig for hele leieforholdet og innbetaling av husleie frem til utløp/oppsigelse av kontrakt/leieforholdet.
Vi oppfordrer sterkt at både leietaker og fremleietaker til å skrive interne kontrakter/fremleieavtaler for boligen, og som regulerer husordensregler og andre bestemmelser.
HVEM KONTAKTER JEG FOR PRAKTISKE TING?
Hvor henvender jeg meg vedr. tekniske eller praktiske spørsmål, mangler, reklamasjoner, skader, naboklager etc?
Ta kontakt med oss på din leietakerportal på hybel.no
HVA KAN UTLEIER ELLER LEIETAKER GJØRE HVIS NOEN ANDRE I BYGGET FORÅRSAKER STØY, HUSBRÅK ELLER OPPTRER PÅ EN MÅTE SOM ER TIL ALVORLIG SKADE ELLER SJENANSE FOR UTLEIEREN, EIENDOMMEN ELLER ØVRIGE BRUKERE?
Ta kontakt med Spabo via hybel.no. Er det utenfor arbeidstid (vår arbeidstid er mandag – fredag 08:00 – 16:00) kan du ta kontakt med vår vakttelefon som betjenes av Securitas. Dette er en tjeneste vi tilbyr på alle våre heleide bygårder. Securitas vil rykke ut til den aktuelle leiligheten som forårsaker støy. Leietaker som har forårsaket støy vil bli fakturert etter Spabo Eiendom AS og Securitas sine egne satser.
Telefonnummer til vakttelefon er 22 88 14 76
HVOR KAN UTLEIER OG LEIETAKER FINNE HUSORDENSREGLENE?
Husordensreglene kan du laste ned her. I noen bygg kan husordensreglene også leses ved inngangsdøren til bygget.
HVA GJØR LEIETAKER HVIS LEIETAKER HAR MISTET EN NØKKEL TILHØRENDE BOLIGEN?
Hvis leietaker har mistet en nøkkel tilhørende boligen må leietaker ta kontakt med Spabo gjennom hybel.no. Leietaker må oppgi informasjon om hva slags type nøkkel henvendelsen gjelder, hvilke låser nøkkelen passet til og hva som er årsaken til at leietaker mistet nøkkelen. Leietaker må selv hente nøkkel og betale for dette.
Dersom det haster, og leietaker har mistet nøkkel/låst seg ute utenfor våre åpningstider, må leietaker kontakte låsesmed og betale kostnadene for dette.
Ytterligere spørsmål? Ta kontakt via hybel.no
JEG HAR MISTET NØKKELBRIKKEN MIN – HVA GJØR JEG?
Hvis du mister en nøkkelbrikke så må leietaker ta kontakt med Spabo gjennom hybel.no. Her beskriver du hvilken farge det er på brikken som er mistet.
Spabo fakturer for ny nøkkelbrikke etter egne satser.
RØYKVARSLER PIPER, HVA GJØR JEG?
Når røykvarsleren piper er det på tide å bytte batteri. Røykvarslerens dag er 1. desember. Bytt batteri i røykvarsler minst én gang i året. Røykvarsler skal aldri skrus ned.
BRANNDETEKTOR PIPER (BRANNVARSLER I GANGEN), HVA GJØR JEG?
Denne branndetektoren må aldri skrus ned. Om denne blir skrudd ned, vil det påløpe et gebyr. Ta kontakt med utleier dersom branndetektor piper. «Uler» derimot branndetektoren, kan det være brann i bygget. Gå til brannsentral (nederst i trappeoppgang) og kontroller om den er utløst pga. brann. Er du i tvil om det er falsk alarm eller ikke, sjekk bygget.
Ved mistanke om brann, ring brannvesenet (110). Dersom leietaker tilbakestiller brannsentral uten å være sikker på om det er brann (og det faktisk viser å være brann), kan leietaker bli anmeldt og holdes rettslig ansvarlig ved påført skade på bygningsmasse eller personskade
HVILKE PLIKTER HAR LEIETAKER ANGÅENDE BRANNSIKKERHET?
Leietaker må følge det som står om brannsikkerhet i leieavtalen, husordensreglene og i bygget. Pass på at røykvarslere har batteri som fungerer og husk å vedlikeholde brannslukningsapparat. Leietaker som står oppført på kontrakt med Spabo Eiendom er pliktig til å informere om brannsikkerhet til øvrige leietakere som bor i leiligheten. Ved utløst alarm, er alle leietakere pliktige til å sjekke om det er brann i bygget.
Dersom man tilbakestiller alarm uten å være sikker på om det er brann, kan man bli holdt ansvarlig ved eventuelle skader dersom det faktisk viser seg å være brann i bygget. Se egen branninstruks på oppslagstavle ved brannsentral.
STRØMMEN ER GÅTT. HVA GJØR JEG?
Om strømmen/lyset er borte i leiligheten, kan det være flere grunner til dette:
- Sjekk boligens sikringsskap. Om noen av sikringene står «ned», trykk den/disse opp igjen
- Om strømmen er borte kun i 1 rom: Trenger du kanskje å bytte spotter i taket/lyspærer?
- Har du bestilt strøm? Uten aktiv strømavtale vil strømmen bli kuttet.
- Om alt nevnt over her er ok, kontakt oss i Spabo. Er det etter kontortid/helg, ring vakttelefon 22881475
SLUKET ER TETT, HVA GJØR JEG?
Dersom sluket er tett, åpne sluket og rens/fjern matrester/hår som har festet seg. Hvis dette ikke hjelper, bruk flytende avløpsåpner (f.eks flytende Plumbo, Jif). Ta kontakt med ansvarlig vaktmester dersom problemet ikke løser seg. TIPS: Kjøp inn en sugekopp (sånn med treskaft), fås kjøpt på dagligvare butikk eller butikker av typen som Jernia.
PLATETOPPEN FUNGERER IKKE, HVA GJØR JEG?
Om det blir for mye varme, røyk eller tørrkokt panne eller kjele, så vil komfyrvakten slå seg ut. Denne kutter strømmen og platetoppen vil ikke lenger virke, før evt varme eller røyk er borte. (Komfyrvakten er en hvit / sort boks som står over platetoppen. Gjelder ikke stekeovnen). Trykk inn knappen på komfyrvakten og start platetoppen på nytt
VARMEKABLENE PÅ BADET VIRKER IKKE, HVA GJØR JEG?
Påse at termostaten står på og at temperaturen er skrudd opp. NB! Aldri skru varmekablene helt av. Juster heller temperaturen til et lavere nivå. Dersom sikringen går ved bruk av varmekablene, ta kontakt med utleier. Om varmekablene har vært avslått, vil det ta minst 24 timer før du vil merke temperatur/varme i gulvet. Er varmekablene ødelagte må dere forvente en reparasjonstid på 5 uker.
Vi anbefaler å aldri skru varmen helt av.
FRYSEREN ER FULL AV IS, HVA GJØR JEG?
Da er det på tide å avtine fryseren. Ta ut stikkontakten og vent til isen har smeltet. Det kan bli vannsøl av dette, og leietaker må være hjemme under avtiningen. Når fryseren er fri for is og vannet er tørket opp, sett på strømmen. Husk å legge håndklær under fryser slik at dere unngår vannskader på gulv under prosessen.
OPPVASKMASKINEN VASKER IKKE RENT, HVA GJØR JEG?
Tøm maskinen og kjør en runde med oppvaskmaskin-rens (kan kjøpes på de fleste dagligvareforretninger). Vedvarer problemet, ta kontakt med utleier.
VASKEMASKINEN VIRKER IKKE, HVA GJØR JEG?
Vaskemaskin er i utgangspunktet ikke inkludert i våre leieforhold. Det hender at tidligere leietaker lar vaskemaskin stå igjen i leiligheten. Det er da opp til ny leietaker om man ønsker å beholde vaskemaskinen. Dersom det oppstår feil ved vaskemaskinen, eller den har gått i stykker, er leietaker ansvarlig for å ordne med reparasjon selv.
MUGG/SORTE FLEKKER PÅ VEGGEN, HVA GJØR JEG?
Senger skal aldri stå helt inntil en yttervegg, da det kan oppstå soppdannelse. Seng må være minst 10 cm fra yttervegg. Ovn under vindu må ikke fjernes. Viktig å ha god ventilasjon i leiligheten, dvs. at lufteluker og spalter aldri må stenges helt. Tips: ved tørking av klær i leilighet, pass på å lufte skikkelig underveis. Ved oppdagelse av mugg/sorte flekker på vegg, forsøk først å vaske bort med salmiakkvann og påse at det er gode luftgjennomstrømninger i rommet når det tørkes. Vedvarer problemet, ta kontakt med utleier.
JEG TROR DET ER SKADEDYR I LEILIGHETEN, HVA GJØR JEG?
Så fort man får mistanke om at det er skadedyr i leiligheten, ta kontakt med ansvarlig vaktmester umiddelbart.
HVA ER LEIETAKERS ANSVAR FOR RUTINEMESSIGE VEDLIKEHOLD I LEIEPERIODEN?
Leietaker har ansvar for følgende vedlikehold:
- Rense sluk på kjøkken og bad minimum hver 3.måned
- Rense/vaske filteret på kjøkkenventilatoren hver 3. måned. Filter kan vaskes i oppvaskmaskinen – NB! Ikke vask noe annet samtidig
- Vask av lufteventiler, både på vegg + tak, hver 3.måned
- Bytte lyspærer/spotter i leiligheten ved behov
- Påse at panelovner er på plass og fungerer som de skal
- Stramme til dørhåndtak ved behov
- Tilse godt renhold av dusj-sone, bør vaskes med klorin hver måned. Tips! Bland eddik og Zalo i en sprayflaske, og sprut på gulv/vegg i dusjkabinettet. La det virke og spyl av!
- Rens av drenering i kjøleskap (lite hull på bakveggen rett over nederste hylle i kjøleskapet) + Ikke ha overfylte kjøleskap + avising av fryser ved behov (Ikke la det renne ut vann på gulvet. Bruk håndklær, og vær hjemme under prosessen)
- Vaskemaskiner er leietakers ansvar, da det ikke er inkludert i leieforholdet
- Rens av filter i oppvaskmaskin + kjøre oppvaskmaskin rens hver 3.måned
- Jevnlig vask av stekeovn/komfyr + rist og stekebrett. Kjør pyrolyse der det er tilgjengelig. Anbefalt hver 3.måned (Vær hjemme under prosessen)
- Ikke sett igjen søppel og skrot i fellesområdene. Bær ut søppel med en gang for å unngå sjenerende lukt.
- Søles det i fellesområdene ved et uhell er leietaker ansvarlig for å vaske etter seg umiddelbart
- Leietaker er selv ansvarlig for å bytte dusjhoder/slanger og toalettseter (gitt at dette var i orden/nytt ved innflytting) Tips til type og forhandler kan oppgis ved å sende oss en mail.
HVA GJØR JEG HVIS DET OPPSTÅR EN FEIL I BOLIGEN?
Se leietakers vedlikeholdsplikt under leieforhold. Dersom feilen ikke faller under leietakers vedlikeholdsplikt, ta kontakt med utleier via hybel.no
Er du usikker? Ta kontakt med utleier.
VEDLIKEHOLD I BOLIGEN UNDER LEIEPERIODEN, ER JEG ANSVARLIG FOR DETTE?
Som leietaker har du ansvar for å vedlikeholde boligen, herunder låser, sikringer, vindusruter, kraner, brytere, kontakter og lignende. Dette står det mer om i leiekontrakten. Se svar i seksjonen praktiske problemer.
INTERNETT FUNGERER IKKE. HVA GJØR JEG?
Spabo har etablert en avtale med Telia for å levere infrastrukturen til internett i bygården. Som leietaker er det viktig å være oppmerksom på eventuelle driftsmeldinger i området du leier i. For å sjekke om det foreligger noen driftsmeldinger, kan du besøke www.telia.no.
Dersom internettet ikke fungerer av andre årsaker, må du ta kontakt med Telia direkte. Det er viktig å informere dem om at du leier av Spabo, og oppgi din nøyaktige adresse og leilighetsnummer. Telia vil deretter bistå deg med å løse problemet og få internettet til å fungere igjen.
KAN VI MALE I LEILIGHETEN (EVT. ANNEN OPPUSSING)? HVEM BETALER I SÅ FALL FOR DETTE?
Det må avtales særskilt mellom utleier og leietager hva som skal gjøres og hvem som skal betale for dette. Slikt skal avtales skriftlig.
ER DYREHOLD TILLATT?
Dyrehold er ikke tillatt uten samtykke fra utleier. Forbudet gjelder alle typer dyr. Begrunnelsen for at dyrehold ikke er tillatt uten samtykke fra utleier, er på bakgrunn av allergi og unødvendig slitasje samt at dyrehold kan føre til tvist mellom leietaker, utleier og/eller andre beboere.
Dersom du har dyr i boligen uten utleiers samtykke eller brudd på reglene i samtykket gitt av utleier, anses dette som brudd på husleieavtalen.
ER RØYKING I BOLIGEN TILLATT?
Det er ikke tillatt å røyke i våre boliger eller på våre eiendommer. Dersom leietaker har røyket på eiendommen vil de bli gjort ansvarlig og må bære kostnaden for eventuell ekstra vasking/oppussing/maling av boligen.
KAN LEIETAKER HENGE OPP GJENSTANDER PÅ VEGGER OG/ELLER TAK I BOLIGEN?
Leietaker kan ikke foreta forandringer i husrommet eller på eiendommen for øvrig uten samtykke fra utleier. Boring i vegg er ikke tillatt uten samtykke fra utleier. Et eksempel som ikke anses som forandring i husrommet eller på eiendommen for øvrig: Oppheng på vegger må utføres med tynne stifter, helst billedkroker av hvit plast. Hvis leietaker lager hull i vegger og/eller tak må skaden utbedres før utflytning.
HVORDAN KAN LEIETAKER BRUKE FELLESAREALET?
Les leieavtalen og husordensreglene som regulerer dette.
PLIKTER LEIETAKER Å GI UTLEIER OG/ELLER UTLEIERENS REPRESENTANT ADGANG TIL BOLIGEN?
Leietaker er ved forhåndsmelding fra utleier forpliktet i nødvendig utstrekning til å gi utleier og/eller representant for utleier adgang til husrommet for tilsyn. Videre plikter leietaker å gi utleier eller andre adgang til boligen i den utstrekning det er nødvendig for å utføre pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller andre arbeider for å hindre skade på boligen eller eiendommen for øvrig. Leietaker skal varsles innen rimelig tid før det foretas tilsyn eller vedlikeholdsarbeider.
Utleier og/eller representant for utleier har ikke adgang til boligen uten samtykke fra leietaker. Utleierens varslingsplikt gjelder ikke hvis det er nødvendig med tiltak for å forhindre skade på boligen eller eiendommen for øvrig, og det ikke er mulig å varsle leietaker. Utleier har adgang til boligen i nødssituasjoner uten forhåndsvarsel for å forhindre skade på eiendommen. Hvis leietaker nekter utleier og/eller utleierens representant adgang til boligen i situasjoner leietaker plikter å gi slik tilgang misligholder leietaker leieavtalen. Dette kan føre til at utleier kan si opp eller heve leieavtalen dersom relevante vilkår er oppfylt. Hvis leietaker misligholder leieavtalen og/eller husleieloven kan leietaker bli ansvarlig for utleiers økonomiske tap som følge av dette.
Husordensregler
Det er viktig at du som leietaker setter deg inn i husordensreglene til Spabo.